Beş Bilim İnsanından Beş Kısa Alıntı

Kültürümüzde çok fazla çalışma ve çok fazla mal biriktirme var. Tüm kapitalist yolculuk son derece yıkıcı bir koşu bandı. Dengelenmeye ihtiyacı var. Bu nedenle yerli kültürlerinin değeri fark edilmeye başlandı; çünkü onlar mal biriktirmiyor, uyum içerisinde yaşıyorlardı. Kendi doğalarını kültür şeklinde ifade ediyorlardı. O zaman doğa ve kültür bir araya gelir.

-   Brian Goodwin- Biyolog

Evren özünde gizemli, büyük, güzel ve şaşkınlık verici. Dindar kişilerin gelenekte benimsediği evren görüşü türü evrenin gerçekteki haline göre cılız, acınası ve cimri. Örgütlenmiş dinlerin sunduğu evren avuç içi kadar küçük ortaçağ evrenidir ve son derece sınırlıdır.
(...)

Gariptir ki, barış zamanında bireylere yaşam standartlarını arttırma hızlarında bir parça özverili olmaları için yapılan çağrılar, savaş zamanında hayatlarını öne sürmeleri için yapılan çağrılardan daha az etkili gibi görünüyor.

- Richard Dawkins


Eğer bilim kültürel ortama uymuyorsa, insanlar bilimi görmezden geliyor, kültürel ortamlarını asla reddetmiyorlar. Eğer biz bazı yönleri kültürel ortamla uyuşmayan bir bilimle ilgileniyorsak, o zaman bize bilimimizin kusurlu olduğu söyleniyor. Tüm insanlarda bilimin uyuşması gereken kültürel kavramlar bulunduğunu düşünüyorum.

- Lynn Margulis - Biyolog


Evrenin tarihinde rastlantıların önemi küçümsenemez. Örneğin biz her birimiz, her biri başka türlü sonuçlanabilecek rastlantılar dizisinin ürünüyüz. Gökadamızı meydana getiren dalgalanmayı düşünün, dünyanın meydana gelmesini sağlayan gaz ve toz yoğunlaşması dahil güneş sisteminin oluşumuna yol açan, dünyada yaşamın belli bir şekilde başlamasını belirleyen, insan türünün belirli özellikleri dahil belli özelliklerle belli türlerin evremleşmesine katkıda bulunan rastlantıları gözünüzün önüne getirin. Biz bireylerin her biri doğal seçilim kadar rastlantısal değişkelerin ve şans işi çiftleşmelerin uzun dizisinin sonucu genlere sahibiz. 

- Murray Gell-Man - Kuramsal Fizikçi


  Yazın dünyasındaki insanların kendilerinin bir damla bile bilim bilmemesi sorun değilken, eğer klasikleri bilmiyorsanız eğitim almadığınızı düşünmeleri ilginç. Üstelik bu durumun neden sorun olmadığını anlamıyorum. 
(...)

  Bilgi sürprizlerdedir. Hepimiz dünyanın belli bir şekilde işlemesini bekleriz ama öyle işlediğinde sıkılırız. Bir şeyi bilmeye değer kılan şey beklenti yanılgısı kavramı etrafında örgütlenir. Eylem şemaları işlediğinde değil işlemediğinde ilginçtir. Eğer garson yemeğinizle gelmezse neden böyle olduğunu anlamaya çalışırsınız; yemek kötü ya da çok çok iyiyse nedenini anlamak istersiniz. İşler beklediğiniz gibi gitmediğinde bir şeyler öğrenirsiniz. 
(...)

  Zihin hakkında anlaşılması gereken en önemli şey, bir öğrenme aygıtı olduğudur. Sürekli bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. İnsanlar sıkıldıklarını söylediklerinde, aslında öğrenecek bir şey olmadığını kastederler.

Roger Schank  - Bilgisayar bilimcisi - Bilişsel Psikolog


Yorumlar