Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Dünyayı Yok Edebilir Mi? - M. Brooks

  Büyük Hadron Çarpıştırıcısı o kadar güçlü bir makinedir ki evrenin dokusunu büküp yırtabilir, peki o halde Dünya'yı da yok edebilir mi? Bu soru yoğun tartışmalara hatta hukuki işlemlere konu olagelmiştir, fakat cevabı neredeyse kesinlikle hayırdır. Mesele, B.H.Ç'nda çarpıştırılan parçacıklardaki yüksek enerji yoğunluğudur. Bu enerji muazzam boyutlarda değildir, küçük bir böceğin kinetik enerjisine yakındır. Fakat uzayın çok küçük bir bölgesinde yoğunlaşmıştır. Einstein'ın görelilik kuramından enerjinin uzayı büktüğünü biliyoruz. Uzayın deneyimlemekte olduğumuz üç boyuttan daha fazlasına sahip olduğu bazı evren modellerinde böyle bir enerji yoğunlaşması, küçük kara delikler yaratabilir; öyle ki bu küçük kara deliklerde uzayın aşırı boyutlarda eğilmesi uzay ve zamanda aslında bir delik olabilecek bir şeyi yaratır.

  Bu senaryoya göre, kara delikler saniyenin bir bölümünde genellikle ortadan kaybolur ve hiçbir tehdit oluşturmazlar. Fakat ciddi bir boyuta büyüyüp gerçek bir tehlike haline gelmeleri yönünde küçük, fakat sonlu bir olasılık vardır. Yani felaket tellallarının kuramı budur. Gerçeklik çok daha düzdür. Korku hikayeleri; araştırmacıları, ince bir fırçayla kuramın üzerinden geçmeye itmiştir. Araştırmacılar felaket olasılığının son derece küçük olduğu konusunda ağız birliği etmişlerdir.



  Fakat belki de bundan daha önemlisi, kuram neyin olabileceğini (ama son derece olasılık dışı olduğunu) söylese de aslında elimizde tartışmayı etkileyecek bazı deneysel sonuçların bulunuyor olmasıdır. Atmosferimizin yukarı kısımlarında dış uzaydan gelen elektrik yüklü parçacıklar B.H.Ç.'nda olabilecek çarpışmalardan çok daha yüksek enerjili çarpışmalara sebep olmaktadır. Bu çarpışmalar saniyede 10.000 milyar B.H.Ç çarpışması oranında gerçekleşmektedir. B.H.Ç.'nın güvenlik raporunun da ortaya koyduğu üzere ''Evrenin tarihi boyunca doğa, B.H.Ç. projesinin 1031 katını gerçekleştirmiştir.'' Bu 10.000 milyar milyar milyar B.H.Ç. demektir; bir kara deliğin açılıp da Dünya'yı yutması yönünde hiçbir işaret belirmemiştir. Sadece buna dayanarak bile, B.H.Ç.'nın insanlığın geleceği açısından bir tehdit olduşturduğunu düşünmeyi gerektirecek bir sebep yoktur. 

Michael Brooks - Fizik 

Yorumlar